Ако обмисляте да си направите разкрасяваща пластична операция, доверете сe на сериозно изследване вместо на пъстрите мнения в интернет.

Проучване в специализираното издание „JAMА Лицева пластична хирургия” предлага обоснован отговор за това каква е връзката между формата и големината на устните, от една страна, и привлекателността на женското лице от друга. Много жени искат устни като на холивудската звезда Анджелина Джоли, но тази „референция“ не винаги работи. Дали нейната хубост е по мярка за всеки?

2209

Проучването на JAMА се основава на дигитално изградени снимки на 20 жени, възприемани като красавици. Следва експеримент с промяна на обема на устните – по-тънки или по-плътни. Резултатите са подложени на гласуване от група от 130 души. Те се изразили мнението си дали лицата на снимките са красиви.

По подобен сценарий се изследва ефектът от различното съотношение между горна и долна устна. Тук групата от респонденти вече достига 408 души.

Какви са изводите: най-привлекателното лице има долна устна, двойно по-голяма от горната. А размерът на устните възлиза на около 9,6 процента от цялата площ на долната третина на лицето, или това са примери С и Н от следните снимки:

Screen_Shot_2017_02_16_at_10.00.41_AM

Целта на проучването е да въоръжи пластичните хирурзи с обективни измерители на женската красота, което ще гарантира и по-голяма удовлетвореност на пациента от крайния резултат. В свое по-ранно проучване същите автори твърдят, че оценката на респондентите съвпада с мнението на хората, които са си правили пластична операция.

В крайна сметка обаче, не всеки желае да се съобразява с масовото обществено мнение. И няма нищо странно в това една дама да избере нещо, което тя много харесва и иска за себе си, вместо да се съобразява със средностатистически представи за красивото женско лице.

 

Ако ви е писнало от безкрайното преследване на временни удоволствия; ако сте се събудили за каузата да помагате на другите, вместо да търсите наслада само за своето его, то тази история е за вас.

Един ден, разчиствайки пространството вкъщи от всичко, което не съм обличала и носила повече от 2-3 години, попаднах на всякакви вещи: парфюми, бижута „Сваровски“, шалчета, картини, подарявани ми от приятели на рождени дни (скъпи вещи, но неупотребявани поради моята материална разглезеност). И тогава ме осени мисълта колко много пари са похарчени за неизползвани и „мъртви” вещи. Помислих си и колко време и притеснения са коствали на хората, които са ми подарявали – обикаляне магазините и търсене на подходящия подарък за мен. Но вече знаех как неупотребяваните вещи (дори красиви и скъпи) запълват пространството и го затварят за новото в живота ни. А колко много хора можеха да се нахранят с тези пари и да си купят лекарства. Междувременно през последните години попътувах и на Изток и се убедих, че ние, българите, наистина не знаем какво е бедност. На Изток казват: Ако си гладен, иди на пазара (т.е. там сетивата се насищат – бел. авт.), а ако си богат (недоволен и преситен – бел. авт.), иди на гробищата (за да видиш къде въпреки богатството си свършваме всички – бел. авт.).

14542334_1194071690615008_7129232196080443430_o
Тези прозрения ме накараха да ангажирам единомишленици, за да се свържем с хора, изпитващи всекидневни трудности. Така установихме връзка с директорката на дома за незрящи на ул. „Балша“ 23 в София. Г-жа Йорданка Темелкова буквално подскочи от радост и веднага ни показа от какво имат нужда домуващите. Оказа се, че не бяхме подготвени за реалността: изпочупени стълби и двор в окаяно състояние – между плочките бяха избуяли бурени и трева. На тях и виждащ човек ще се пребие, та камо ли незрящ. А дворът е единственото място, където незрящите хора биха могли да излязат и да се поразходят без придружител.

И така като главен виновник за идеята да съберем и дарим малко пари реших да започнем от някъде – по повод рождения ми ден помолих приятелките ми този път да не ми подаряват никакви вещи, а с парите, предвидени за подарък, да направим дарение на дома за незрящи на ул. „Балша“ 23. Когато имаме благородни намерения, всичко сякаш се нарежда много лесно. На импровизираното набързо дамско парти се събраха 290 лв. и с прибавените суми от д-р Владимир Ачиков и госпожа Тупавичарова парите станаха около 650 лв. А когато каузата е морална и обществена, фейсбук също става морален и вдъхновяващ. След един единствен статус със снимки на двора и приканване: „Моля, лайковете в пари” се събраха още 700 лв. , а цялата сума набъбна на 1300 лв. Някои от хората наистина ме изненадаха – това бяха жени в отпуск по майчинство или студентки, някои дадоха пари от първата си заплата, някои писаха от Варна и чак от Брюксел, настоявайки да преведат пари веднага, а някои настояха да запазят анонимност. Не можех да повярвам – как ли се бях променила неусетно през всичките години, та в един момент се оказах заобиколена от щедри, ентусиазирани и вдъхновени от идеята хора да помагат на други, по-нуждаещи си от тях.

14435037_1194071677281676_3635113665040893910_o

Предизвикателствата обаче продължиха. Оказа се, че за тази част от двора, която се нуждае най-спешно от ремонт, са необходими към 8-9000 лева. Поне толкова поиска първата фирма, изпратена ни от познати. И така главните виновници за случващото се аз, д-р Владо и г-жа Тупавичарова отново седнахме да мислим и да се чудим как да досъберем недостигащите пари до 8000 лв. Дори и да намерим някоя фирма, готова да работи без пари, пак сме до никъде, тъй като само плочките (без останалите материали) струват около 3000 лв.

дддд1

Междувременно със спонсорството на госпожа Тупавичарова организирахме екскурзия за незрящите на Витоша с доброволци с коли, за която съдейства моят приятел и съмишленик Благовест, основател на организацията „Диамантено дърво”. След емоционалната екскурзия, след която доброволци и незрящи се прибрахме мокри от дъжда, но весели и доволни, незрящите ни поканиха на терасата им на чай. И там след сладки приказки на есенното слънце един от доброволците Борис, млад мъж, работещ в престижна компания, възкликна: „Че това са много пари за този двор, ние ще се съберем доброволци и ще го направим, само фирмата да ни донесе материали и да прати технически ръководител, който да ни каже какво точно да правим.“

Оказа се, че и Доброто не идва само. Едно добро довежда до друго и така се появи един общ приятел на мен и д-р Владо Ашиков. Той е катерач и има строителна фирма. Дочувайки какви ги вършим с доктор Владо, си предложи услугите. И тъй като по Коледа стават чудеса, се оказа, че на традиционния бал на Сдружението на българските зъболекари всяка година се разиграва томбола и парите се даряват за някоя социална институция. И понеже д-р Владо е в управителния съвет, а и аз съм симпатизант, предложението му да се предоставят пари за нашия дом и кауза се е приела с голям ентусиазъм.

14542345_1194071610615016_5062930530321200102_o

Така на 17 декември 2016 г. с обявената от д-р Ашиков кауза на благотворителния бал в Парк-хотел „Москва“ под звуците на оперетна музика, изпълнена на живо, аз, подкрепяна от д-р Стефка Божилова и д-р Любка Йорданова, събрахме за около половин час останалите 1500 лв. По този начин в официалния договор за дарение, което се съхранява в канцеларията на кмета на София г-жа Фандъков,а фигурира дарението от Сдружението на българските зъболекари на стойност 1500 лв. и имената на тримата „странници“ д-р Христова, д-р Ашиков и госпожа Тупавичарова.

Бих искала сърдечно да благодаря на моите приятелки Жанета Златева,  Теодора Будакова, Мария Костова, Мария Стефанова, на моята съквартирантка от студентските години Нинчето, която живее в Мичиган, на Дияна Тасева, на най-добрата ми приятелка Галина Паева, приятелката ми в катеренето Дани, на Гергана Добрева, на моята пациентка, а вече и добра приятелка арх. Анета Маркова (която предложи и професионална помощ и логистика), на колежката ми Калина Апостолова, на моята приятелка от планините Петя Димова, на моята братовчедка Настя Попова, чиято идея „ откраднах”, на приятелката ми от Европейския парламент от Брюксел Вяра Терзийска, на преподавателката по танц Мандала Петя Коленцова, на многодетната майка Венцислава Цачева, на нашия приятел-катерач Боян, предложил безпрецедентна 50% отстъпка от цената за материали и работа, на Борис Алексиев, чиято идея беше той и други млади мъже да се включат като доброволци в работата, както и на дарителите, които пожелаха да останат анонимни.

Изказвам специалната си благодарност също на главните герои за случващото се д-р Владимир Ачиков и г-жа Тупавичарова, които не са загубили лудостта на младостта и винаги са ме подкрепяли за нестандартните идеи и каузи, както и на д-р Любка Йорданова, д-р Боби Златева и д-р Анатоли Кънев (председател на Сдружението на българските зъболекари), които ни предоставиха възможност да обявим благотворителната си кауза и да съберем още пари за алтруистичните си планове в името на онези, които изпитват затруднения и се нуждаят от подкрепа.

Нашата кампания все още не е завършила. Събраните 3200 лв за само приблизително половината от тази малка част от това пространството. Ще трябват още пари, енергия и идеи. И всеки , който се припознал с героите от тази история и може да даде своя труд, ентусиазъм, пари или емоция ,за да подобрим живота на хората, домуващи там, е добре дошъл на борда. На борд отбор.

 

 

Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

Навярно и вие вярвате безрезервно на думите на свои познати и близки, но те не са непременно верни. Често и те са жертви на различни митове и заблуди, които битуват в интернет пространството. Именно затова тук ще представим най-широко разпространените митове за ортодонтското лечение.

Мит #1

Само децата могат да изправят зъбите си

Истината е, че при растящия организъм подреждането на кривите зъби в правилни зъбни дъги е по-лесно, тъй като все още той е в процес на растеж. Това обаче не означава, че след като сте прехвърлили тийнейджърските си години, не можете да изправите зъбите си при ортодонт. Дори напротив. В днешно време все повече хора в зряла възраст се възползват от услугите на ортодонт, за да подобрят както естетиката на усмивката си, така и да осигурят здравето на своите зъби. В световен мащаб делът на пациентите над 18-годишна възраст е над 30% и продължава да расте. В нашата практика най-възрастната пациентка е 64-годишна бизнес дама, която пред алтернатива да извади предните си зъби и да постави импланти, избра да изправи захапката чрез невидими шини. Лечението продължи 8 месеца и сега тя може да се усмихва със собствените си естествени 28 зъба.

албена-петрова---усмивка-след-copy

Мит #2

Кривите зъби не могат да ми навредят по никакъв начин и няма нужда да ги изправям

Всъщност кривите зъби могат да доведат до много неприятни последици за денталното и орално здраве. На първо място трябва да кажем, че кривите зъби затрудняват поддържането на добра устна хигиена и улесняват натрупването на плака, която в последствие не може да бъде почистена. Лошата орална хигиена е причина за лош дъх и появата на кариеси в местата, където се задържа зъбна плака.

2

На горната снимка се наблюдава силно напреднала пародонтоза (пародонтит), както и разклатен преден зъб-резец с много неестетично оголване на корена в следствие на неправилна захапка, водеща и до свръхнатоварване на предния зъб и неговото разклащане.

Кривите зъби са причина и за проблеми със захапката, тъй като горните и долните зъби не са подредени правилно едни спрямо други. Лошата захапка е причина за преждевременно изтриване на зъбите, при което те стават по-малки и изглеждат като отчупени. Освен това проблемната захапка и изтриването на зъбите може да доведе както до пародонтоза, така и до увреждане на долночелюстната става в някои от случаите.

3

Тук се вижда сериозно изтриване на зъбите и отпадане на слоеве от емайла на предните видими повърхности, множество (почти на всички зъби) шиечни кариеси в следствие на неправилна захапка и криви зъби във фронта. След изправянето на зъбите с невидими шини, на тази млада жена се направиха възстановявания (композитни реставрации), за да се възстановят загубата на емайла, множеството шиечни кариеси и снижената захапка.

 

Мит #3

Единственият начин да изправя зъбите си е с брекети

Наистина най-разпространеният вариант за изправяне на зъбите са брекетите. Това обаче не ги прави единствен вариант. Сега ортодонтите предлагат и невидими шини, които са предпочитани от пациентите, тъй като остават незабелязани от околните.

Dentissimo-2153-Edit-300x200

Мит #4

Личният ми зъболекар може да ми постави брекети без проблем

Освен ако личният ви зъболекар не е ортодонт, е добре да отидете при специалист, който ще ви предложи оптимален вариант за изправяне на зъбите в зависимост от вашия индивидуален случай. Не бива да подценявате ортодонсткото лечение.

Мит #5

След като сваля брекетите, зъбите ми ще са винаги прави

След сваляне на брекетите има период на ретенция (който осигурява дълготрайното задържане на резултата). Той е поне два пъти по-дълъг от периода на носене на самите брекети (или невидими шини), а при възрастни може да продължи и повече. За задържане на получените резултати вашият ортодонт ще ви постави ретейнер – тип „верижка” или тип „шина”, а може би дори и двата вида. Докато носите своите ретейнери, резултатите от проведеното ортодонтско лечение ще се задържат за дълго време.

Колко широка трябва да бъде една усмивка? По принцип, когато се усмихнете, устните се разтеглят до паралела, спуснат от средата на зениците, както е показано на снимката по-долу:

ггг

Възприеманите за най-красиви усмивки обаче се характеризират с това, че са още по-широки от тези граници. Например, звездната усмивка на Джулия Робъртс.

ггг2

За широка се смята онази усмивка, която представлява броеница от зъби от единия до другия си край, т.е. виждат се максимален брой зъби. Според специалистите най-красивата усмивка е онази, при която се виждат първите кътници (или шестите зъби). Хората с широки усмивки имат по-младежки вид в сравнение с тези с по-тесни усмивки.

Известни личности с широки усмивки са Джулия Робъртс, Анджелина Джоли, Зак Ефрон, Камерън Диаз и други.

ггг3ггг4ггг5

Тесните усмивки са в буквалния смисъл на думата стеснени. Въпреки че устните се разтварят за широка усмивка, единственото, което се вижда, са предните зъби, а от двете им страни се отварят тъмни коридори. Тъмните коридори са черни триъгълници, които се оформят от устния ъгъл и зъбите. Те създават оптична илюзия за липсващи задни зъби, тъй като нито един от странично разположените зъби не се вижда. Именно затова тясната усмивка не се възприема като особено красива.

Някои известни личности също имат тесни усмивки. Това са Раян Рейнолдс, Раян Гослинг, и други.

ггг6ггг7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако сте от хората, които имат тясна усмивка, може би бихте искали тя да е по-широка.Това може да се постигне благодарение на ортодонтията, наука, занимаваща се с правилното подреждане на зъбите един спрямо друг в правилни зъбни дъги. Често пъти тясната усмивка е резултат от криви зъби, струпване на зъбите във фронталния участък или неправилна форма на зъбните дъги. Когато тези проблеми се отстранят с помощта на брекети или невидими шини, усмивката се разширява, а това й придава много по-чаровен и бляскав вид.

Каквo може да накара един 30-годишен мъж с добро образование и кариера да изостави здравето на зъбите си? Много често това е страх поради травма от зъболекар в детските години. Друг път е липсата на време. Или липсата на финансова възможност.

И все пак, колко време му трябва на човек, за да осъзнае, че зъбите са също толкова важни, колкото всички други органи в тялото? За всеки е различно. Този наш пациент беше на прага да загуби голяма част от зъбите си. Той обаче беше решил, че си струва да се бори за всеки зъб. А това е първата стъпка към подобряване на оралното здраве. Затова тя е най-трудната, но и най-важната. След нея процесът тече гладко.

На снимките „преди“ се забелязват множество кариеси по предните зъби, оцветени стари пломби, счупени и дори липсващи зъби. Със сигурност е трудно да си представим, че това е устата на млад мъж на тридесет години, нали? За жалост вината за това състояние не е само на пациента. Причината е и в непрофесионализма на някои наши колеги, допринесли по косвен начин за това развитие поради употреба на по-некачествени материали, чиято цена се покрива от здравната каса, което кара хората да изберат техните услуги.

Какво направихме ние, за да променим ситуацията, в която се е оказал този млад мъж?

десен-полупрофил-марий-copy

На първо място свалихме старите метални мостове. Поради лошото състояние на зъбите под тях заедно с пациента взехме решение за поставяне на импланти на малко по-късен етап (в рамките на 3 месеца). Старите мостове подменихме с временни, с помощта на които повдигнахме снишената от изтриването на зъбите и лошото протезиране захапка. По този начин подготвихме полето за бъдещото поставяне на импланти, тъй като снишената захапка не позволяваше това да бъде направено.

След това пристъпихме към директно изграждане на всички останали зъби във фронталния участък. На горна челюст 4 от 6 зъба бяха напълно изградени с нискокачествен композитен материал, като всеки от тях беше променил цвета си в различна степен. След сваляне на старото изграждане от зъбите останаха буквално само корени, при което липсват зъбни структури над венеца. При това положение и реставрациите, и короните са вече под въпрос, т.е. задържането им е особено трудно. Тук е мястото да развенчаем един често срещан мит: че за да се заздрави зъбът, който е силно разрушен, е добре да му се сложи корона – уж златно правило, все още практикувано от много колеги. Ако зъбът е силно разрушен, т.е. липсват 60-70% и повече от зъба и са останали крехки зъбни стенички или само коренът от зъба, нито корона, нито изграждането, нито инлей ще бъдат стабилни. Но тъй като алтернативата е изваждането на корените или силно разрушените зъби, вземехме ли решение да извадим и тях, това означаваше този млад мъж да загуби още поне 4 зъба, при положение че вече е извадил 7 , а още 11 зъба са съсипани от стари амалгамени изграждания под короните (което се вижда и на първата снимка). Простата сметка говори, че той щеше да остане с 10 собствени зъба от общо 28. Ето защо заедно взехме решение да се борим за всеки зъб, дори ако от него е останал само корен.

марий-филипов-ляв-фронт-copy

След това пристъпихме към директни реставрации, възстановявайки напълно изгубената при предишното изграждане форма и големина на зъбите. Кариесите на останалите два зъба бяха третирани, а зъбите цялостно реставрирани с удължаване на зъбните коронки.

На долна челюст предварително бяха проведени коренови лечения на два от зъбите. Впечатление правят трите зъба, които са разрушени до корен и имат нужда от пълно възстановяване на изгубените корони. Те бяха изцяло художествено реставрирани с композитни материали по адхезивна техника без използването на метални щифтове при изграждането. Височината на всички зъби е възстановена според повдигането на захапката.

марий-филипов-горна-челюст12-copy

Остава да се поставят импланти и да се направят нови мостове, които да балансират захапката на пациента за пълното възстановяване на дъвкателната функция.

 

Изтриване на зъбите? Може да се превърне в проблем.

Може би не предполагате: вижте какво води до абразия:

kare2

 

Симптоми на изтриване:

kare11

 

Как да се предпазим от изтриване на зъбите?

 • На първо място за суровоядците е важно консумацията на сурови зеленчуци трябва да се намали. Зеленчуците са също толкова вкусни и задушени на пара! Пиенето на цитрусови сокове не трябва да надвишава 4 чаши дневно, а газираните напитки по принцип не са здравословни, така че може да използвате този шанс да се откажете от тях, но ако не успеете (или не желаете да се отказвате напълно), най-малкото, което можете да направите за зъбите си, е да не ги задържате в устата и да се „жабурите” с тях.
 • За да научите правилните техники за миене на зъбите, посетете своя стоматолог – той ще ви обясни подробно и ще ви покаже на модели по какъв начин да четкате и колко сила да използвате.
 • Ако имате бруксизъм, може би имате шини, с които спите нощем. Те предпазват зъбите от изтриване. Съществува и вариантът да се постави ботокс в мускулите, които са отговорни за нощното стискане. Ботоксът води до моментално облекчение и отпускане на мускулите, при което се предотвратява тяхното свиване и съответно – бруксизмът.
 • Време е да се отървете и от вредните навици като чопленето на слънчоглед, гризането на нокти или други предмети. В началото винаги е трудно и на пръв поглед невъзможно те да се променят, но с повече упоритост след известно време и това е постижимо.
 • Ако страдате от анорексия или булимия, потърсете специализирана лекарска помощ! Не е срамно да признаете пред себе си, че вече сте стигнали твърде далеч. При системното недохранване страдат не само зъбите ви, но и мускулите, черният дроб, сърцето, стомашно-чревният тракт и др.

Защо изтриването на зъбите е важно за нас?

Зъбите ви са изтрити, но какво от това? Не усещате никакви негативи от това. Усещанията обаче са субективни възприятия. Много често липсата на болка или дискомфорт не означава, че всичко е наред. И все пак защо изтриването на зъбите е важно за нас?

tooth-wear

 • Главната функция на зъбите е да стриват храната преди да попадне в стомаха. Поради изтриването им те стават практически плоски. „Плоските” зъби се натоварват повече, тъй като при тази нова „форма на зъба” мускулната сила е по-голяма. Зъбът се натоварва многократно повече, отколкото е способен да издържи. Наблюдава се възпаление, загуба на кост и разклащане на зъбите. Ако не се вземат мерки, тези зъби ще бъдат загубени.
 • Снишаване на захапката. Когато се изтриват зъбите, захапката се снишава. Това означава, че долната трета на лицето – от върха на носа до брадичката, се скъсява, което води до задълбочаване на линиите около устата (назолабиалните линии). Задълбочените линии състаряват лицето.

абразия

 • Мускулите на лицето също търпят промени. Поради изтриването на зъбите и снишаването на захапката те започват да се спазмират, при което се прилага по-голяма сила на затваряне на устата. Тези промени не могат да бъдат волево контролирани. Хората започват несъзнателно да стискат все повече зъби, което води до допълнителното изтриване на емайла и снишаване на захапката.
 • Проблеми с долночелюстната става. Снишаването на захапката може да доведе (не винаги) до проблеми със ставата на долната челюст поради по-голямото натоварване.
 • Не на последно място естетиката се нарушава. Нормално е с възрастта зъбите да започнат да се изтриват, но в последно време много млади хора страдат от зъбно изтриване. Това води до преждевременно състаряване на усмивката.

Как се процедира при вече изтрити зъби?

Важно е да се обръща достатъчно внимание на изтритите зъби. Какво обаче може да се направи за тях? Решението на този проблем е лесно – трябва да се възвърнат първоначалната форма, големина и цвят на зъбите. Това може да се направи чрез директни реставрации, при които няма никакво пилене на вече и без това достатъчно увредените зъби. Те се надграждат директно в устата с помощта на съвременни нанокомпозити и микрохибриди. За изтриването на предните зъби е възможен и вариант с фасети, но при тях задължително има допълнително пилене на зъбите.

Забелязали ли сте дали зъбите ви са станали по-чувствителни, особено при консумация на кисели, горещи или студени храни и напитки? Може би ви се струва, че зъбите ви изглеждат по-малки от преди? А може би са по-жълтеникави, независимо че използвате избелваща паста за зъби? Всъщност всичко това са симптоми на изтриване на зъбите, също познато под наименованието абразия на зъбите, зъбна абразия или просто абразия.

Какво представлява изтриването на зъбите?kare11

Истината е, че зъбите се изтриват постоянно. При абразията външната част на зъба, т.нар. емайл започва да се изтрива под влияние на външната и вътрешна среда, при което неговата дебелина намалява. Колкото по-тънък става емайлът на зъбите, толкова по-малки изглеждат те, формата им се променя и стават по-жълтеникави.

Има няколко вида зъбно изтриване:

Изтриване на зъбите в областта на зъбните шийки, при което абразията е локализирана в областта близо до венеца.

Изтриване на зъбите по режещите ръбове на предните зъби (резците), при което абразията е локализирана по най-високата част на предните зъби.

abrasion-front-teeth

 

Изтриване на зъбите по дъвкателните повърхности на задните зъби (предкътници и кътници), при което абразията е локализирана по горната повърхност на зъбите.

Изтриване на зъбите по вътрешната повърхност на зъбите (най-често предните зъби):

Факторите, които влияят на изтриването на зъбите, се разпределят в четири основни групи:kare2

 • Храната е основен фактор при изтриването на зъбите. Ако сте от хората, които почти изцяло се хранят със сурови зеленчуци и плодове (суровоядци) или консумирате големи количества цитрусови сокове и плодове на ден, независимо че водите един здравословен начин на живот, зъбите ви са подложени на по-голям стрес и по-голямо изтриване. Освен това приемът на газирани напитки, в частност на Coca Cola, особено ако имате навика да задържате напитката в устата и да се „жабурите” с нея, води до изтриване повсеместно на всички зъбни повърхности на всички зъби.

vegetable-mix product_coke_bottle

 • Начинът, по който миете зъбите си, също играе главна роля при тяхното изтриване. Важна е правилната техника на четкане. При хоризонтални движения (напред-назад) при миене на външната повърхност на зъбите много хора прилагат прекалено голяма сила, което води до изтриване на зъбите в областта на шийките (до венеца). Друг фактор е твърдостта на косъма на четката. Препоръчително е да използвате четки с твърдост soft или medium. Всички електрически четки за зъби водят до абразия, тъй като при миене на зъбите с тях се губи тактилността и се прилага по-голям натиск.

toothbrushes

best-electric-toothbrushes-1105427-TwoByOne

 

 

 

 

 • Анорексия и булимия – психични заболявания, при които се наблюдават чести пристъпи на повръщане, при което киселините от стомаха многократно преминават през устната кухина. Високата киселинност в устата, която е резултат от това води до изтриване (стопяване) на зъбите от вътрешната им повърхност (откъм езика), както и по дъвкателните повърхности на задните зъби. Друг подобен болестен процес е стомашният рефлукс, при който малки количества (в сравнение с булимията и анирексията) от стомашното съдържимо се връщат в устата за кратко.

anorexia-nervosa-4

Как да се предпазим от изтриване на зъбите?

Как се процедира при вече изтрити зъби?

 (Следва)

Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

Има ли обективен критерий за красотата на човешкото лице? Едва през 12 в. Леонардо Фибоначи дава математическото й изражение (чрез формула), известно като „златното сечение”. Златното сечение се открива навсякъде в природата – във формата на раковините, броя на венчелистчетата на цветята и разбира се, в пропорциите на красивото човешкото лице. Естетичната стоматология го прилага широко за коригиране на усмивката.

Линия на устните

Нормално е при покой зъбите от горна и долна челюст да не се докосват. При такава конфигурация линията на устните разделя долната трета на лицето в съответствие със златното сечение. Разстоянието между долната част на носа и брадичката е разделено от устната линия на две части, които са в „златното съотношение”. Снимките ясно показват как златното сечение може да се използва при определяне дължината на предните зъби при протезиране.

Ширина на зъбната дъга, видима при усмивка

Снимки на различни усмивки показват, че зъбите не достигат до устния ъгъл, тъй като не са разположени в права линия, а в парабола. При това положение се обособява зона на „неутралност”, доста различна за различните усмивки. При т.нар. тесни усмивки тя е тъмна, а при широките се виждат и по-задно разположените зъби. Тази зона лежи между зъбната дъга и ъгъла на устата при усмивка. Между двете зони на „неутралност” се намира предният естетичен сегмент. Той е в съотношение със зоната на „неутралност”, което отговаря на златното сечение.

 

На снимката е показано приложението на диагностичната решетка, която се основава на принципите на златното сечение. Решетката достига ъгъла на устата. Имаме визуално представяне на това как предните осем зъба са в „златни пропорции” спрямо ширината на усмивката (от единия устен ъгъл до другия).

Златният правоъгълник на зъбната естетика

Зъболекарите намират пропорциите на централния резец за много красиви и хармонични, въпреки че дълго време не е открита връзка със златното сечение. Обяснението на това явление беше изнамерено от американския пластичен хирург д-р Стефан Маркварт, който установява, че височината на централния резец е в златно съотношение с ширината на двата централни резеца, както е показано по-долу:

Правоъгълникът се определя от сборната ширина на централните резци отнесена към височината им. Благодарение на това откритие днес денталните лекари разполагат с отлично решение на множество естетични проблеми, и то без проява на субективизъм.

За стоматолозите е голямо удобство да определят златния правоъгълник, след което да използват диагностичната решетка за потвърждение на данните. При припокриване на резултатите се постига оптимална естетика. Докато диагностичната решетка показва съотношенията между осемте предни зъба, то златният правоъгълник потвърждава ширината на централните резци, съотнесена към тяхната височина. В ситуациите, при които се налага затварянето на разстояния между зъбите с помощта на корони, фасети или директни художествени  възстановявания, комбинацията от използването на двата метода потвърждава съответното естетично решение на проблема за естествен и привлекателен вид на усмивката.

Всички снимки с логото на Dentissimo Dental Design в тази статия са клинични случаи на д-р Павлина Христова. Използването на статията, части от нея или снимков материал без съгласието на автора, ще се счита за нарушение на Закона за авторското право .

Субективно ли е усещането за красота? Човек винаги е изкушен да потърси и намери закономерност: за това и в случая с красотата е така. Въпреки големите различия в естетическия усет, възприятието за красиво със сигурност се основава на определени принципи.

От най-дълбока древност датират опитите на хората да разгадаят загадката на красотата. Едва през 12 в. обаче Леонардо Фибоначи дава математическото й изражение чрез система от числа, наречена „златното сечение”. Красотата има математическо измерение. Златното сечение се открива навсякъде в природата – то диктува формата на раковините, броя на венчелистчетата на цветята и разбира се, пропорциите на красивото човешкото лице.

Как може да се приложи златното сечение? Американският пластичен хирург Стефан Маркварт в успех гради своята практика на тези класически математически закономерности. В същност той прилага златното сечение върху човешкото лице с помощта на специална маска. Тя е известна под името „маска на златното сечение” и всяко лице, което напълно или почти напълно се вписва в нейните граници, се възприема като красиво. Маската има две разновидности – за женско и за мъжко лице и те изглеждат по следния начин:

По-внимателен поглед показва, че много от лицата на жени и мъже, смятани за символ на красотата, са почти идентични с маската на златното сечение. Пример за това е тази снимка на Анджелина Джоли, върху която е наложена маската:

Освен двата основни варианта на маската на Маркварт съществуват и маски за лице в профил, както и при усмивка. Те са необходими за допълнителен анализ на лицето. В стоматологичната практика маската с усмивка е изключително важна, тъй като дава удобно изображение на златното сечение при формата и големината на зъбите. Красивата усмивка неминуемо се опира на константата на Фибоначи (Φ) от 1,62. На снимката по-долу може да видите как върху усмивката на д-р Христова е наложена маската на златното сечение във варианта й с усмивка. Може да забележите почти точното напасване на очертанията на зъбите на маската:

smile-golden ratio

 

Това почти идеално напасване с маската на златното сечение е постигнато с помощта на ортодонтията (за изправяне на зъбите), последвано от естетични художествени реставрации. Затова дори зъбите ви да не се вписват в маската, съвременната естетична стоматология е намерила решение на това. Ако зъбите не са подредени в изящна редица, то с помощта на брекети или невидими шини ортодонтско изправяне е напълно достижимо. Освен това при изтрити предни зъби или при травма съотношението между дължината и височината на зъбите се загубва. При възстановявания на зъбите с директни художествени реставрации или фасети е необходимо да се възвърне това съотношение за постигане на оптимална красота на усмивката.